• November 2023 v ŠKD:
          • November 2023 v ŠKD:

          • Zima sa konečne ráčila ozvať a z októbrových teplých dní sme prešli do upršaného a mrazivého novembra. V našom školskom klube detí sme preto trávili čas prevažne v teple školských tried. Tu sme sa hrali, vyrábali a tvorili.

            11. novembra nás navštívil aj Martin na bielom koni. Síce bol iba papierový, ale deti si svojimi dielkami vysnívali želaný sneh.  Zimná výzdoba neobišla ani naše triedy. Deti si spestrili nástenky zimnými kresbami, vločkami a inými výtvormi.

            Tradične nemohol chýbať ani šport. Vonkajšie ihrisko sme vymenili za telocvičňu a užívali si radosť z pohybu. Futbal či floorball, ale aj hádzanie do koša a cvičenie na fit loptách. To bol náš november v ŠKD.

          • Školské kolo olympiády v AJ:

          • Naši žiaci si potrápili hlavičky pri riešení úloh tohtoročnej olympiády. Napriek tomu, že úlohy boli tento rok náročné sa s tým popasovali veľmi statočne. Výhercovia sú: Kategória 1A: Juraj Babulic (6.trieda), Kategória 1B: Nela Votavová (9.trieda). Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

        • Súťaž Mladý RobotIQ:
          • Súťaž Mladý RobotIQ:

          • V pondelok 4.12.2023 sa v priestoroch Porsche Werkzeugbau s.r.o. v Hornej Strede uskutočnila súťaž Mladý RobotIQ.  Súťaže sa zúčastnilo 13 základných škôl.  Úlohou súťažiacich bolo zapojiť a sfunkčniť robota. Potom s robotom prejsť po vopred určenej dráhe. Rozhodoval čas a správne nastavenie senzorov. Za našu školu súťažili Matias Vlnka a Mário Makový. Našim žiakom ĎAKUJEME za reprezentáciu školy.

            Mgr. Viliam Žitňanský

        • Učíme sa hravo písmenká:
          • Učíme sa hravo písmenká:

          • O tom, že naši najmladší žiaci prváci, sa s radosťou učia zdolávať prekážky v podobe neposlušných písmeniek a učia sa dodržiavať správne tvary, svedčí  ich zaujatie do práce, pri príprave na písanie – písaním do múky.

            tr.uč . Mgr.Bartovičová

        • !!!!!Dôležité!!!!! Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp:
          • !!!!!Dôležité!!!!! Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp:

          • Na základe informácie Národného bezpečnostného úradu SK - CERT si dovoľujeme upozorniť na nebezpečnú skupinu na Whatsapp komunikačnej platforme - "Pľídej co nejvíc lidí" na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku a sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd. 

            Odporúčania pre zákonných zástupcov: 
            ⦁    skontrolujte svojim det'om mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú; 
            ⦁  ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúča sa situáciu nahlásit' polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo; 
            ⦁    po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovat'; 
            ⦁    poučte deti o type informácií ktoré nesmú na sociálnych siet'ach zdiel'at' s ľuďmi, ktorých nepoznajú

            z fyzického sveta, napríklad: 
            ⦁    meno 
            ⦁    adresa 
            ⦁    vek 
            ⦁    trieda, ktorú navštevujú 
            ⦁    akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek 

            ⦁    mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych.

            ⦁  zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté. 
            Buďme stále všetci opatrní....

          • Práca s časopismi:

          • O tom, že naši žiaci s pani učiteľkami aktívne využívajú na vyučovacích hodinách prácu s časopismi a zapájajú celé triedy do rôznych súťaží poriadaných vydavateľmi týchto časopisov, nepochybne svedčia naše ocenenia.

            Tretiaci s tr. p. uč. Jägrovou získali milé ocenenia z časopisu Maxík v podobe – diplomu, kníh, nálepiek, ale aj ukážky iných vhodných časopisov ako Zvonček a Enviráčik.

            Po ocenení minuloročných štvrtákov časopisom Fifík pokračujú v tomto duchu aj tohtoroční štvrtáci s tr. p. uč. Barbušinovou. 

            Ich snaha bola taktiež ocenená od vydavateľa časopisu Fifík zbierkou kníh, nálepiek a rôznych drobných predmetov.

            Gratulujeme a prejeme veľa ďalších úspechov.

          • Bubnovačka:

          • V pondelok 20.11.2023 od 10:00 hod do 11:00 hod sa naša škola zapojila do celoslovenskej aktivity „Bubnovačka – aby deti bolo lepšie počuť!“

            Deti bubnovali čímkoľvek, čo je počuť, fantázii sa medze nekladú – vareškami, detskými hudobnými nástrojmi, plastovými fľašami alebo plechovkami naplnenými ryžou či strukovinami, tlieskať, dupať, môžu si pripraviť tematické vlastnoručne maľované plagáty so sloganmi k myšlienke podujatia, napr. „ZASTAVME NÁSILIE, POMOC EXISTUJE, NIE SI NA TO SÁM, VIAC LÁSKY MENEJ ZLA, STOP ŠIKANE“.

            • Hlas detí je dôležitý!
            • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“, pretože hlas detí je dôležitý!
            • Podujatím sme už po desiatykrát spoločne upozornili na dôležitosť ochrany detí pred násilím, pripomenuli sme si potrebu včasnej prevencie v spoločnosti a spoločne sme vyjadrili svoje hlasné NIE, násiliu na deťoch!

             

        • Exkurzia v SPŠ Stará Turá:
          • Exkurzia v SPŠ Stará Turá:

          • Naši deviataci sa štvrtok 16.11.2023 zúčastnili exkurzie v Strednej priemyselnej škole v Starej Turej. Počas trojhodinovej exkurzie si žiaci mohli prezrieť moderne vybavené priestory školy. Mgr. Viliam Žitňanský

        • Prosba - žiadosť:
          • Prosba - žiadosť:

          • Žiadame rodičov, ktorí vozia svoje deti do školy na motorových vozidlách, aby pred budovou školy spomalili a boli voči ostatným žiakom a osobám prechádzajúcich cez cestu ohľaduplní.     Ďakujeme....

        • Halloween v ŠKD:
          • Halloween v ŠKD:

          • Tento rok sme v piatok 27. októbra 2023 zorganizovali v našom školskom klube detí veľkú „Halloweensku“ párty. Všetky tri oddelenia ŠKD sa spojili a stretli sa v malej telocvični, aby sa zahrali, pobavili sa a zatancovali si.

            Keďže Halloween je sviatok plný duchov, čarodejníc a príšer, ani na našej „Halloweenskej“ zábave nemohli chýbať. Po obede sa deti zmenili na príšerky. Vystrojili sa do strašidelných a farebných masiek a netradičných kostýmov a zábava sa mohla začať.

            Pani vychovávateľky si pre deti pripravili aktivity a hry plné zábavy. Zoznamovačka, promenáda strašidiel, či ocenenie za najlepšiu „Halloweensku“ masku boli súčasťou piatkového programu. Strašidelný deň sme ukončili veľkou diskotékou, na ktorej sme si nabili naše baterky a tancovali ostošesť.

            Na záver chceme poďakovať aj rodičom, ktorí deťom pripomenuli, aby si nezabudli doma svoje masky a pribalili im na našu párty aj nejakú chutnú maškrtu. Všetkým Vám zo srdca ďakujeme.

        • Burza práce a informácií pre našich žiakov:
          • Burza práce a informácií pre našich žiakov:

          •    Ukázať mladým ľuďom, ktorí končia ZŠ, akým smerom sa uberať pri voľbe povolania, čo pri rozhodovaní o svojej úspešnej budúcnosti zobrať do úvahy a dôležité poradenstvo pre študentov základných škôl pri voľbe budúceho povolania bola hlavná myšlienka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Nové Mesto nad Váhom pri zorganizovaní Burzy práce a informácií pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl aj pre nezamestnaných ľudí.

              Štvrtok 26.10.2023 sa v spoločenskom dome pri MsKS Nové Mesto nad Váhom naši ôsmaci a deviataci zúčastnili tejto dôležitej a užitočnej akcii. Na Burze informácií získali žiaci posledných ročníkov základnej školy potrebné informácie a poradenstvo o možnostiach ďalšieho štúdia a vzdelávania, stredné školy predstavili svoje učebné odbory, mimoškolské aktivity, úspechy a taktiež uplatnenie ich absolventov na trhu práce. Prezentovali sa tam aj zamestnávatelia z okresu Nové Mesto nad Váhom a ponúkli svoje voľné pracovné miesta pre nezamestnaných s možnosťou okamžitého nástupu na pozíciu. 

            Burza informácií sa stretla s pozitívnym ohlasom tak u stredných škôl, ktoré majú veľký záujem o svoju prezentáciu,  ako aj u žiakov základných škôl, ktorí tu na jednom mieste získajú dôležité informácie o predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania, o študijných a učebných odboroch a o vývoji na trhu práce tak, aby si čo najlepšie vybrali profesijnú dráhu v súlade s požiadavkami zamestnávateľských subjektov v regióne.

            Naši žiaci určite po tejto pútavej akcii ÚPSVaR majú väčší a lepší prehľad o možnostiach štúdia na stredných školách v našom regióne. Proces rozhodovania sa našich žiakov o možnostiach štúdia na stredných školách priebežne stále prebieha.

            Ďakujem pani učiteľke Ing. Jarke Kyselicovej za pedagogický dozor, za pomoc.

            Mgr. Viliam Žitňanský.

        • Halloween 2023:
          • Halloween 2023:

          • Každoročne sa v našej škole uskutočňuje aj strašidelná akcia Halloween, kde sa všetky triedy môžu zahrať a zasúťažiť v rôznych disciplínach. Tento rok sme pre strašidielka mali dosť priestoru vo veľkej telocvični. Žiaci si všetky hry náramne užili a nakoniec získali aj sladkú odmenu. Za prípravu a organizáciu ďakujeme pani učiteľke Holendovej, deviatej triede, ale aj ostatným triednym učiteľom a pani družinárkam.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov:

          • V dňoch 16.10. a 17.10.2023 prebehlo v našej škole Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. ročníka. Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/ nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Naši prváci si preverili svoje pohybové predpoklady v disciplínach ako: predklon v sede s dosahovaním, opakovaná zostava s tyčou, výdrž v zhybe nadhmatom, skok do diaľky z miesta, ľah-sed, kotúľanie 3 lôpt, člnkový beh 4x10 m, vlajková naháňačka, viacstupňový vytrvalostný beh na 20m. Namerané výsledky žiakov budú zapísane do celoslovenského testovania, a boli tiež vyhodnotení vzájomným porovnaním výsledkov v rámci triedy.                            Mgr. Bartovičová

          • Šarkaniáda v ŠKD:

          • Jeseň nám do družiny priviala aj šarkany!

            Krásne októbrové počasie a dobrý vietor nám dovolili, aby sme usporiadali v ŠKD tradičnú šarkaniádu. Žiaci vytiahli staré šarkany z políc a pivníc, alebo kúpili nové a priniesli ich do družiny. Vyskúšali sme ich, a potom sme aj súťažili. Hralo sa o titul najlepšieho letca alebo letkyne!

            Pri púšťaní šarkanov sme s deťmi zažili veľa zábavy a nadšenia. Cieľom nebolo vyhrať, ale zapojiť sa a naučiť sa niečo nové. A v neposlednom rade aj príjemne stráviť voľný čas.

        • Exkurzia:
          • Exkurzia:

          • Krásne jesenné počasie si užili naši najmladší prváci, opäť spolu s tretiakmi a štvrtákmi na exkurzii v blízkom okolí.

            Najskôr sme zavítali na vrch Bradlo, kde sa týči monumentálny pamätník významnej osobnosti našich dejín – Mohyla M. R. Štefánika.

            Ďalej sme pokračovali do obce Turá Lúka. V tejto malebnej dedinke sa nachádza krásne zrekonštruovaný gazdovský dvor. Najskôr si naši žiaci popozerali celé gazdovstvo – náradie a stroje, ktoré kedysi používali pri práci na poli a tiež zvieratá, ktoré na tomto gazdovskom dvore stále zachovali. Následne prišla dlho očakávaná chvíľa, kedy sme mohli na vlastné oči vidieť ako sa kedysi priadlo na kolovrátku. Krásne pútavé slovo a tradičný dobový odev, len umocnil naše dojmy a zážitok z tohto výnimočného podujatia.

            Dozvedeli sme sa všetko od samotného pestovania ľanu a konope cez ďalšie spracovávanie – ako  je močenie, lámanie, česanie a priame spracovanie kúdele. Prácu na kolovrátku nám ukázala tetuška, ktorá si ešte pamätá dobu, keď sa po večeroch stretávali ženy aj s deťmi, ktoré im pomáhali pri pradení a spoločne si pri práci spievali, aby im práca išla lepšie od ruky. Spolu s tetuškou sme si i my zaspievali pesničku ,,Močila konope, močila“. Potom si každý z nás mohol vyskúšať tkanie na mini tkáčskych krosnách.

            Milé prekvapenie nás čakalo, keď sme vyšli na gazdovský dvor,  v podobe pohostenia domácim chlebíkom s domácim lekvárom a teplým bylinkovým čajíkom.

            No ani toto nebolo ešte všetko. Dopriali sme si aj oddych a relax na detskom ihrisku, kde sa deti do vôle vyšantili a naplnení šťastím sme sa mohli vrátiť naspäť do školy, kde nás už očakávali rodičia a pani vychovávateľky.

            p. učiteľky a p. asistentka 1., 3. a 4. triedy

        • Najkrajšia trieda:
          • Najkrajšia trieda:

          • V  tomto školskom roku je v našej škole vyhlásená súťaž „Najkrajšia trieda“. Žiaci zo ŽŠR v zastúpení piatich žiakov budú chodiť pravidelne raz do mesiaca kontrolovať čistotu a poriadok v triedach.

             Podmienky súťaže:

            - bodovanie prebieha 1x mesačne po poslednej vyučovacej hodine

            - maximálny počet získaných bodov je 10

            - výsledky bodovania budú priebežne zverejňované na nástenke na poschodí školy

            Všímajú si, či je:

            Zotretá tabuľa,

            Poriadok okolo odpadkového koša,

            Poriadok v lavici a pod lavicou,

            Výzdoba triedy (aktuálnosť násteniek),

            Zavreté skrine a vitríny

            Celkový vzhľad triedy.

             

            Na konci školského roka sa body spočítajú a trieda s najväčším počtom bodov získa odmenu.

            Prajeme veľa šťastia....

        • Zavítal k nám pesničkár Viktor:
          • Zavítal k nám pesničkár Viktor:

          • V utorok 17.10.2023 sa uskutočnilo v našej škole zaujímavé podujatie pre žiakov 1. stupňa. Zavítal k nám a potešil hlavne tých, ktorí majú blízko k spevu i tancu - hudobník a pesničkár Viktor Guľváš, ktorý nám prezentoval svoje piesne, ktoré majú nielen zabaviť, ale aj poučiť. Žiaci si spolu s ním zaspievali, zatancovali, ale aj zacvičili. Koncert sa všetkým páčil, o čom svedčil i veľký potlesk na záver.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Horná Streda
      • +42132/7773175 - riaditeľ školy +42132/7773112 - ekonómka +42132/7773102 - materská škola +42132/6401592 - vedúca školskej jedálne, Školská jedáleň e-mail= sjhorna.streda@gmail.com Webová adresa - www.zssmshornastreda.sk
      • Partizánska 391 916 24 Horná Streda Slovakia
      • 36125440
      • zssmshorna.streda@gmail.com, mshorna.streda1@gmail.com .
      • www.zssmshornastreda.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje